Osaako kärpänen olla iloinen?

Kärpänen, tavallinen tai banaanisellainen on ihmiselle kiukkua aiheuttava, häiritsevä luontokappale, linnut tietysti ovat eri mieltä, pitävät päivällisestään, mutta niiden mielipide jätetään nyt omaan arvoonsa.
Kuvitellaan lämmin, aurinkoinen kesäpäivä, yrität ottaa päivätorkkuja ulkona lepotuolissa lojuen, linnut laulavat ja kärpäset surisevat. Eikä aikaakaan, kun jo yksi viimeksi mainituista istahtaa nenällesi. Huitaiset sen pois, mutta eihän se kerrasta usko, tulee takaisin kuin magneetin vetämänä. Kärpäslätkä, mieluummin paristokäyttöinen, olisi tarpeen lopettamaan mokoman kiusankappaleen, joka selvästi huomaa, milloin olet aseistamaton.
Mikä kasvoissa ja varsinkin nenässä voi sitä kiinnostaa? Tuleeko se siihen mietiskelemään vai naureskellen etsimään makupalaa? Onneksi se on niin pieni, ettei voi erottaa sen naaman ilmettä, mikäli sellaista edes on. Ja entä tuo surina, mitä se tarkoittaa? Entä miksi kärpänen hieroskelee kinttujaan yhteen? Aikooko se niillä ihmispoloa leikellä vai puhdistaako niitä, kun ovat muka likaantuneet nenällä hyppiessä? Ei sitä ole siihen pyydetty tulemaan yhä uudestaan, joten menisi jo muualle protestoimaan tai naureskelemaan, ennen kuin häirityltä palaa pinna.
Pakko unohtaa aurinkoinen lepotuoli, siirtyä sisätiloihin ja ovi äkkiä kiinni, kärpäsvieraita ei sisälle haluta paikkoja sotkemaan. Nyt on tietysti päiväunet pilalla - menneet ohi surraajan takia. Ehkä olis harkittava ryhtymistä hyönteisten pyydystäjäksi, kuulemma maistuvat grillattuina ja sisältävät paljon proteiinia? Mutta tuskin pihaa saisi tyhjäksi häritsijöistä, naapurista muuttaisi niiden serkut ja pikkuserkut metsästäjää piinaamaan. Ja ne saattaisivat olla vaikka oikein isoja raatokärpäsiä, sellaisia puuceen alustassa viihtyviä, yök.
Mutta se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa, eli kun pakkaset tulevat, missä ovat kärpäset? Ei näy, mutta toisaalta ja aivan varmasti ovat ennättäneet saattaa maailmaan munia valtavat määrät ja uudet tulokkaat heräilevät kevään myötä ilakoimaan kiusaksi asti.
Ihmisen ja kärpäsen ilo taitaa olla samaa laatua - puhdasta vahingoniloa, sillä kärpänen iloitsee häiritsemisestä ja minä ainakin listiessäni niistä jonkun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että kävit lukemassa blogitekstejä. Jätäthän pienen kommentin käynnistäsi, se ilahduttaa. Kiitos.