Laittomia toimintoja

Joskus minäkin muutun synkäksi. Harvoinhan niin käy, mutta toisinaan minunkin herkkää taiteilijansieluani korpeaa. Äskettäin synkistymisen lamauttava hetki sattui tietokoneen ääressä.
 
Tietokoneen käyttöjärjestelmä on ainoa järjestelmä koko maailmankaikkeudessa, joka ei oikeastaan ole mikään järjestelmä. Vai mitä mieltä olisitte jos vaikkapa auton moottori toimisi samoin epäjärjestelmällisin periaattein. Keskellä yötä, keskellä korpea auton mittaritauluun tulisi ilmoitus, "Jarrut ovat suorittaneet laittoman toiminnon ja ne poistetaan." Autokorjaamojen vilpitöntä ja pyyteetöntä kutsumusammattiaan, ei rahasta vaan rakkaudesta öljyisiin käsiin, harjoittavat asentajat joutuisivat hurjistuneiden ihmisten vihanpurkauksien kohteeksi. Auton valmistajia ympäri maailmaa vainottaisiin ja heitä vaadittaisiin korvaamaan aiheutuneita kipuja ja särkyjä.
 
Toisaalta, mikäli tietotekniikka vielä kehittyy, voitaisiin sitä soveltaa myös yleishyödyllisiin hankkeisiin. Jokaiseen ihmiseen asennettaisiin mikrosiru, joka olisi ohjelmoitu tarkkailemaan, että kansalaiset noudattaisivat lakia ja moraalisia säännöksiä . Mikrosiru vaikuttaisi suoraan kansalaisen keskushermostoon ja mikäli hän poikkeaa kaidalta tieltä, laittomuuksien hetteikköön, hänen kaikki elintoimintonsa lamaantuva. Siinä seisoisi kaupungin kadulla, veroilmoituksensa jättäneen liikemiehen kanssa kylän hulttiopoika, rinta rinnan voimatta liikkua. Molempien otsassa välkkyisi punainen teksti, "Kansalainen on suorittanut laittoman toiminnon ja se on suljettu."
 
Myös moraalin rappeutumista ehkäisevät toiminnot olisivat kiehtovia. Vilpittömän aviomiehen ei tarvitsi olla huolissaan kotiin palatessaan kaapissa piileskelevistä miehen kuvatuksista. Sekä lihan himoon ja hekumaan langennut vaimo, kuin myös naapurin pukinpartainen taivaanrannanmaalari löytyisivät olohuoneen sohvalta jähmettyneinä, silmissään kiimainen katse.

Myös kyseisen keksinnön työllistävät vaikutukset olisivat mittavat. Tarvittaisiin paljon ihmisiä tekemään jähmettymisen takia töistä pois jääneiden kansalaisten työt. Olisi luotava nykyistä jätehuoltoa muistuttava järjestelmä jähmettyneiden kansalaisten keräämiseksi. Varsinkin talviaikaan tapahtuva jähmettyminen saattaisi muuten koitua kohtalokkaaksi. Pitäisi perustaa erillisiä jähmettyneiden keräyskeskuksia, joissa jähmettyneet voitaisiin ohjelmoida uudestaan toimiviksi. Uudelleen ohjelmoinnin joutuisi ohjelmoitava itse tietenkin maksamaan. Saattaisi syntyä voimakasta kansalaiskeskustelua aiheesta, montako kertaa samaan rikkeeseen sortunut kansalainen tulisi ylipäätään ohjelmoida uudelleen.
 
Tiedemiehet ja humanistit riitelisivät verissä päin, ( ja jähmettyisivät ) voidaanko uudelleen ohjelmoitaviin asentaa siru joka myös ohjaisi heidän lainkuuliaisuuttaan ja moraalikäsityksiään. Asia paisuisi niin suureksi kansalliseksi kynnyskysymykseksi, että perustettaisiin erillinen komitea pohtimaan ohjelmoinnin eettisiä säännöksiä. Työ olisi erittäin vaikeaa koska komitean jäsenet vaihtuisivat jatkuvasti jähmettymisen vuoksi.
 
Eduskunta olisi jähmettynyt kokonaan. Suomalaiset hiihtäjät eivät enää kärähtäisi kiellettyjen lisä-aineiden käytöstä, koska olisivat jähmettyneet viimeistään eteläsuomalaiselle huoltoasemalle. Jääkiekkomaajoukkueen jähmeälle pelille ei tarvitsi kysyä selitystä Tami Tammiselta.
 
 
Ainoat notkeat ja elastiset ihmiset olisivat läpeensä rehelliset ja moraalisesti moitteettomat muusikot, poikkeuksena muuan piirinmestaruus tason tangolaulaja, joka hänkin on jähmettynyt mutta kukaan ei huomaa eroa entiseen.
 
Sekä muuan basisti, jonka kerrotaan suorittaneen keikalla laittoman toiminnon ja sammuneen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että kävit lukemassa blogitekstejä. Jätäthän pienen kommentin käynnistäsi, se ilahduttaa. Kiitos.