Aika hyppy 1800-luvulle: Maijastiinan kyläreissu

Maijastiina istui Kuoppalan talon ovisuu penkillä ja kertoi kuulleensa, että "Mäkilän navetassa oli käynyt yöllä joku keritsemässä lampaat ja leikellyt lehmien korvista paloja pois". Maijastiina jatkoi, että"tekijät luulevat saavansa itse parempaa karja vuotta."

Maijastiina oli kylällä tunnettu muori, joka kierteli talosta taloon ja pientä palkkaa vastaan kertoi kaikki kylällä kuulemansa juorut aina eteenpäin.

"Tulevalla viikolla on taas kunnallihuoneella orjamarkkinat. Siellä on myytävänä köyhiä ja vaivaisia vähiten vaativalle hoidettavaksi ja elätiksi. Työtä he kuitenkin joutuvat tekemään ja huonostikin jossain heitä kohdellaan", hän jatkoi jutteluaan.

"Oletteko kuullut, kun sudet on taas ollut liikkeellä. Peräkylällä oli kuulemma vienyt yhden lapsen. Niin ja  Kuulan Kalle oli kurittanut lapsiaan liian kovaa, josta yksi sai sellaiset vammat johon tämä lapsi kuoli."
Maijastiina huomasi, että emäntä laittoi kahvipannua tulelle. Toivoi salaa, että jos sais kunnon kahvit ennenkuin hän jatkaisi matkaansa.

"Kalle on polttanut viinaa Kalliokorvessa. Nimismies on käynyt ne laitteet siellä rikkomassa. Eihän se tahdo auttaa", sanoi Kuoppalan emäntä ja jatkoi,"Manta-Leena pidätettiin irtolaisena olemisesta. Sai tuomioksi 3 tuntia kaularaudassa olemista sekä 20 paria raippavitsoja. Voisi hän jo lopettaa irstaan elämänsä ja vakiintua paikoilleen."

Maijastiina innostui kertomaan, että"Huopalan Vilho saatiin kiinni varkaudesta. Oli vienyt laitumelta lampaan. Nyt pelkää, kun siitä voi saada kuoleman tuomion."

"Oletteko kuulleet, että Norjassa on nähty ilmalaivakin. Isäntä luki TietoSanomista", emäntä puuttui keskusteluun ja jatkoi"Pariisiin on tulossa Maailman näyttely."

"Pohjanmaalla on puukkojunkkarit hääpaikalla heiluneet puukkojesa kanssa. Yksi torppari pääsi hengestään", Maijastiina tiesi.

Emäntä vielä kertoi, että "Wirroille lähelle Atsärin rautatie asemaa on R.F. Holm perustanu makaronia valmistavan tehtaan".

Maijastiinalla oli nyt paljon kerrottavaa kylän muissa taloissa. Kahvi oli maistunut ja essun helmaan hän kietoi emännän antamat lämpiäiset, jotka hän sai matkaevääksi. Niin hän juoksi helmat hulmuten seuraavaan taloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että kävit lukemassa blogitekstejä. Jätäthän pienen kommentin käynnistäsi, se ilahduttaa. Kiitos.